restart-logo-original-300x98

Radimo na ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine

Restart funkcionira kao poslovna ambasada za bh.dijasporu i bh. poduzetnike, rješavajući njihove poslovne zahtjeve, olakšavajući proces investiranja iz dijaspore kao i spajanje lokalne poslovne zajednice sa našim ljudima koji žive izvan zemlje.

Cilj Restarta je pružati usluge poduzetnicima, poslovno orijentiranim pojedincima i općinama u Bosni i Hercegovini, kojima treba bolja međunarodna mreža, bolja platforma za razmjenu informacija, kao i direktne i indirektne investicije. Poduzetnici bosanske dijaspore žele direktno učestvovati u ekonomskom i društvenom razvoju svoje domovine, što im odnedavno Restart i omogućuje rješavajući njihove zahtjeve.

Za ovakve kompanije ili pojedince koji ne poznaju zakonsku legislativu i komplikovan birokratski aparat, te ne znaju kako naći kvalitetne i vrijedne ljude, Restart.ba nudi rješenje po sistemu “ključ u ruke” što uključuje:

 • kompletnu administrativnu registraciju firme u Općinskom sudu
 • pronalazak adekvatnog ureda i zakup istog
 • konsalting za angažman iskusnog računovođe i pravnika, kako bi poslovali po bh. zakonima,
 • izbor voditelja ureda i osoblja koje će raditi za pomenute kompanije
 • konsalting za kreiranje održivih poslovnih procesa.

Šta RESTART čini za BiH

 1. Promocija poduzetništva i doprinos ekonomskom razvoju direktni i indirektni doprinos povećanju zaposlenosti
 2. Povećanje stranih ulaganja
 3. Podsticaj Bosanaca i Hercegovaca u Skandinaviji, SAD-u i drugim lokacijama da doprinesu ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine
 4. Podizanje svijesti u Bosni i Hercegovini o važnosti angažmana dijaspore u razvoj zemlje;
 5. Izgradnja platforme za direktno sudjelovanje u raznim inicijativama;
 6. Izgradnja kanala za razmjenu informaciju razvoj poslovanja u Bosni i Hercegovini.

Ko može imati korist od projekta?

 • Nezaposleni mladi profesionalci
 • Profesionalci i poduzetnici iz dijaspore
 • Općine i država BiH
 • Bh. mala i srednja preduzeća
 • Kompanije u inostranstvu
 • Ciljane zemlje – Zapadna Europa / SAD

Osnivači Restarta

Bosnian American Friendship Association

BAFA, suosnivač i nosilac projekta Restart, je jedna od najprominentnijih organizacija američke dijaspore u BiH. Radi  se zajednici baziranoj na članstvu čija je misija osnažiti ljudski i društveni kapital u SAD i BIH kroz promociju poduzetništva, odgovornosti, volonterizma i razičitosti.

BAFA je počela sa radom kao neformalna organiacija 2011. godine, ali je zvanično registrovana u 2014. Godini

 • U 6  godina organizirala je 60 networking evenata.
 • Networking BAFA članova pomogao je kompanijama iz BiH da nađu nove klijente te razviju svoj biznis

SEEBA

SEEBA je švedska kompanija iz Stockholma koja pruža usluge iz domena poslovnih i digitalnih strategija.
Stockholmska kancelarija obavlja prodaju i poslovni konzalting u Skandinaviji, dok mreža partnera u Bosni i Hercegovini i drugim zemljama Jugoistočne Evrope isporučuje digitalne alate za unapređenje poslovanja njihovih klijenata. Partnerska mreža pokriva trenutno preko 2.000 konsultanata iz Jugoistočne Evrope.

SEEBA portfolio sadrži sve potrebne usluge za održiv razvoj i poslovni rast jedne kompanije. Klijenti su razne firme i organizacije iz javnog i privatnog sektora, od lokalnih općina, državnih agencija do malih i srednjih poduzeća.
Misija SEEBA-e se može sažeti u sljedeće – pomoći i poboljšati poslovne mogućnosti, inspirati poduzetništvo, poticati inovacije, te privući strane investitore.

Poslovanje

Salih Music

Managing Director
+38762342199

Vrijeme je za Vaš biznis u BiH

U posljednjih nekoliko godina često čujemo da u dijaspori postoje zainteresirane kompanije koje imaju želju otvoriti svoj biznis u Bosni i Hercegovini ili proširiti već postojeći u našu zemlju, te na taj način pomoći razvoju bh. ekonomije. Iako postoji želja, poduzetnici iz dijaspore nemaju dovoljno povjerenja u poslovne procedure u BiH, te vremena ili informacija kako registrovati firmu u BiH.

Od sada drugo pravno lice može registrirati firmu u Vaše ime. Ovaj proces ide glatko, ako je predvođen iskusnim profesionalcima. Osim toga, mnoge uspješne kompanije obraćaju se Restartu jer ima znanje i iskustvo, informacije o poreznim zakonima i zapošlavanju, te pruža usluge biznis konsaltinga.

Godine iskustva na domaćem i stranom tržištu omogućili su nam kreirati bazu podataka eksperata, saradnika i dobavljača s kojim radimo i koje možemo preporučiti i drugima.

Zašto je Restart Vaš pouzdan partner?

 • Svi osnivači Restarta dolaze sa uspješnih liderskih pozicija sa iskustvom koje su sticali u nekim od najboljih kompanija u BiH.
 • Neki od osnivača Restarta već duži niz godina rade u sektoru online marketinga za strano tržište te vode uspješne kompanije na tom tržištu.
 • Osnivači Restarta imaju poduzetničku historiju, te su i sami lično bili suočeni sa svim preprekama pokretanja biznisa u BIH, ali su našli načine ne samo da ih uspješno prevaziđu, već i uspostave uspješan biznis.
 • Članovi BAFA-e imaju podatke “Who is Who” u Bosni i Hercegovini. BAFA ima  bazu članova koja omogućuje direktno i brzo povezivanje s pravim ljudima
 • Osnivači Restarta imaju veliku bazu podataka i snažne veze sa organizacijama i kompanijama u dijaspori, posebno u SAD-u i Skandinaviji, ali i zemljama širom svijeta.

Poklonite nam Vaše povjerenje i prepustite iskusnom timu ljudi da proces registracije i uspostave Vašeg poduzeća završe u Vaše ime.

Upravni odbor

Randall Puljek Shank

Randall Puljek Shank

Edin Forto

Edin Forto

Masa Campara

Masa Campara

Zlatan Bajric

Zlatan Bajric