Danas član Upravnog odbora Restart, Adnan Berberović, je učestvovao u panel diskusiji o razvoju biznisa u IT sektoru, koji je održan u sklopu otvaranja programa Mostar Software City, udruženje lokalnih kompanija u sektoru informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT).

Na Ceremoniji su prisustvovali i ambasadorica Kraljevine Norveške Anne Vibeke Lilloe, američka ambasadorica Maureen Cormack, i predstavnici domaćih i inozemnih poduzeća, globalnih IT poduzeća u BiH, institucija vlasti, visokog obrazovanja, gospodarskih komora i nevladinih organizacija.

Relevantna lokalna IT poduzeća s preko 300 zaposlenika prepoznala su zajedničke ciljeve i odlučila osnovati zajedničku asocijaciju s vizijom stvaranja novih prilika za zapošljavanje, rast i korist lokalne zajednice. To su mostarke tvrtke: AvaCom, Cox4, Hera, IT odjel, Intera TP, MSS, MoreScreens i Spark.

Osnovni cilj MSC-a je internacionalizacija, odnosno podrška izvozu lokalnih proizvoda i usluga na vanjska tržišta kroz umrežavanje, istraživanje i širenje, kao svojevrsni izvozni akcelerator koji za cilj ima razvijanje i unaprjeđivanje proizvoda i usluga lokalnih poduzeća koja će zajedničkim nastupom uspostavljati izravne kontakte s klijentima na globalnom tržištu.

Uvodne riječi na svečanosti otvaranja MSC-a uputila je veleposlanica Kraljevine Norveške u BiH Anne Vibeke Lilloe koja je podsjetila na činjenicu da Norveška podržava Bosnu i Hercegovinu još od rata.

„Od 2000. godine fokus je na doprinosu izgradnje demokracije, zasnovane na vladavini prava, a naš je cilj da pomognemo BiH na putu koji je sama odabrala. To je članstvo u EU i NATO. Do sada smo financirali tri poslovna inkubatora-inovacijska centra u Tuzli, Banja Luci i Mostaru. Pored toga, Norveška sponzorira i star-up vikende koji potiču mlade na kreiranje vlastitog radnog mjesta. Zajedno sa EU, Ambasada Norveške je u proteklih godinu i pol organizirala i tri velika sajma zapošljavanja, u Zenici, Banja Luci i Mostaru. Oko 4.000 osoba je pronašlo posao direktno na ovim sajmovima. Kada se računa cijena radnog mjesta dobivenog na ovaj način, mora se reći da su se norveška sredstva dobro isplatila“, kazala je Lilloe, te naglasila da je namjera projekta MSC-a stvaranje novih mogućnosti, promoviranje i otvaranje novih radnih mjesta u Hercegovini, kao i gradnja jačeg lokalnog okruženja za međunarodne ICT biznise. Uspostava MSC-a daje pogodan trenutak i povećava privlačnost Mostara kao ICT kolijevke ili destinacije, kako za klijente tako i za nove uposlenike koji dolaze iz drugih dijelova zemlje. Bit će to platforma za kombiniranje resursa za privlačenje stranih klijenata i povećanje razine konkurentnosti lokalnih kompanija“.

Riječi podrške uputila je i veleposlanica SAD-a u BiH Maureen Cormack kojoj je ovo bila druga posjeta Interi.

„Smatram da je ova zajednica od iznimne važnosti za budućnost BiH. Da bi se razvio jak privatni sektor, morate osloboditi potencijal koji posjeduju poduzetnici. Dakle, oni koji žele nešto napraviti trebaju nove vještine, moraju nalaziti suradnike i formirati svoje zajednice. Zato nam je drago što smo imali priliku podržati ovaj projekt“, istaknula je Cormack, podsjetivši i na prošlotjedno ponovno otvaranje Američkog kutka u Mostaru.

Posebnu pozornost članica MSC-a zauzimaju mladi kojima se želi pružiti mogućnost za stjecanje prvih praktičnih radnih iskustava i u konačnici zaposlenje, kao i podrška i mentorstvo u pokretanju vlastitog biznisa. MSC može biti značajan partner, kako domaćim poduzećima, tako i javnim institucijama i organima vlasti u smislu digitalizacije procesa rada na svim razinama vlasti.

Udruživanje poduzetnika iste branše, a posebno software-a, pohvalio je Amir Zukić, ministar Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

„Ovo je dobar primjer kako BiH treba ujediniti sve svoje resurse. Mogu samo obećati da će Federalno ministarstvo u granicama svojih mogućnosti podržati ovakve i slične projekte. Nadam se da će ova platforma biti provokacija za pokretanje novih ideja“.

Da je Mostar središte u kojem se događaju mnoge pozitivne stvari, potvrdio je i gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić. „Čast mi pozdraviti mlade ljude sa idejama i znanjima. Očekujem da ovakvih ideja bude još i više. Naš grad je grad mostova koji povezuje ljude, ideje i običaje. Želim da prolazimo tim mostovima u oba smjera, nesmetano, te da naše veze budu sve čvršće“.

Izvrši direktor INTERA TP Mostar, Mladen Kostić zahvalio se Veleposlanstvima Norveške, SAD-a i Italije na podršci, a osnivačima uputio čestitke za ovaj hrabri, poduzetnički čin.

„Ideja za osnivanje MSC-a je potekla iz Intere, ali prvenstveno iz glave čovjeka koji je zapravo više igrao srcem nego glavom, i koji je u međuvremenu pokrenuo i vlastiti biznis, tvrtku Cox 4.” Ovako je Kostić najavio Marina Jozića, predsjednika Mostar Software Citya.

„Ova inicijativa je nastala iz potrebe da se na sistematičan način u IT industriji riješe postojeći problemi koji su očiti. To se najviše odnosi na ljudske resurse, gdje je potreban rad sa mladima koji sa fakulteta na rad dolaze nespremni. S druge strane, svrha MSC-a je da se pojedine tvrtke standardiziraju, te da se povećaju i povezuju znanja i iskustva. Treća stvar je start-up scena koja je jako bitna, jer trenutni broj firmi nije dovoljan da bi se nastupilo na vanjskom tržištu. Tu MSC sa svojim iskustvom, i prvenstveno umrežavanjem sa investitorima i mentorima, može doprinijeti razvoju novih tvrtki. Nezaobilazna je i internacionalizacija, odnosno zajednički nastup na tržištima, koja će nam svima donijeti puno veće benefite, i svakako veće šanse kako bismo mogli iznijeti posao. Četvrta stvar kojom će se MSC baviti je jedna vrsta marketinga i brendiranja Mostara kao softverske destinacije koja ima sve potrebne resurse koje još samo trebamo zajednički upregnuti“, istaknuo je u svojoj prezentaciji Marin Jozić.

Potom je otvorena i panel diskusija na kojoj su o poslovnim razvojnim perspektivama u IT sektoru govorili: Adnan Berberović (SEEBA) Švedska, Milan Šolaja (IKT klaster) Vojvodina, Damir Popović (Udruga CisEx) Hrvatska i Predrag Mandlbaum (MSC). Moderator je bio Boris Čerkuč.

Read more

© 2016 - Restart.ba

TopVrh

Follow us:Pratite nas: