U prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH zvanično je predstavljena online platforma Diasporainvest.ba, koju realizuje USAID-ov Projekat „Podrška investiranju dijaspore u Bosnu i Hercegovinu“.

Restart je radio na kreiranju i osmišljavanju koncepta i sadržaja ove online platforme za povezivanje BH profesionalaca širom svijeta! Posebna pažnja je posvećena sekciji “Pokreni biznis” koja predstavlja svojevrstan vodič kroz biznis, te pravni i administrativni sistem Bosne i Hercegovine sa člancima kao što su kako pokrenuti biznis, koje su poreske pogodnosti BiH u odnosu na druge države, koji su troškovi života i slično.

Platforma predviđa niz aktivnosti za povezivanje i potporu u stvaranju novih poslovnih prilika za saradnju bosanskohercegovačke dijaspore sa domovinom.


Pozivamo Vas da se registrujete, te da budete dio mreže BH profesionalaca!


Direktor Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) za Bosnu i Hercegovinu Peter Duffy je na otvaranju prezentacije poručio: “Danas pokrećemo online poslovnu platformu za bosanskohercegovačku dijasporu. USAID ostaje posvećen pružanju pomoći BiH u razvoju privatnog sektora, koji će biti konkurentniji u regionu i stvarati nova radna mjesta. Bosanskohercegovačka dijaspora ima veliki potencijal za privlačenje investicija i uspostavu novih trgovinskih veza. Nadamo se da će Diasporainvest.ba pomoći da iskoristimo taj potencijal, povećamo vidljivost Bosne i Hercegovine i osiguramo stvaranje novih poslovnih veza.“

Na predstavljanju Diasporainvest.ba su se okupili brojni poduzetnici i investitori, partnerske organizacije, kao i predstavnici vladinih institucija i agencija koje djeluju na programima saradnje sa bh. dijasporom. Šef Projekta „Podrška investiranju dijaspore u Bosnu i Hercegovinu“ Sanjin Arifagić je govorio više o samoj strukturi web-stranice.

„Diasporainvest.ba omogućava registraciju pravnim i fizičkim licima, predstavljanje projekata, povezivanje profesionalaca iz cijelog svijeta – po interesima i ekspertizi. Pored toga, u sklopu Diasporainvest.ba smo ponudili brojne informacije sa uputama za pokretanje posla, zakonodavstvu, pitanjima vezanim za boravak stranih lica, različitim oblicima finansiranja, poreznoj i carinskoj politici. Sve u svemu, bosanskohercegovačka dijaspora sada ima jedan pouzdan i važan alat koji će im sigurno olakšati put ka ulaganjima i radu sa lokalnim zajednicama u domovini“, zaključio je Arifagić.

Read more

© 2016 - Restart.ba

TopVrh

Follow us:Pratite nas: