“Kroz historiju, ambasadori su uvijek bili simbol oličenja suvereniteta svojih nacija i digniteta njihovih lidera.”

-Camille Paglia

Ambasadori Restarta

Ambasadori Restarta su istaknuti Bosanci širom svijeta, koje je Restart izabrao kako bi predstavili projekt u zemlji u kojoj trenutno žive i promovirali Restart u svom području stručnosti.

Oni na taj način se priznaju kao vođe u svojim zajednicama i osiguravaju neophodnu podršku Restartu u ispunjavanju svoje misije. Zahvaljujući svojoj mreži kontakata i iskustvu, ambasadori Restarta pružaju nam vrijedan uvid s terena, kako bi nam pomogli ostvariti naš cilj pružanja rješenja u vidu odgovora na potrebe i probleme bosanske zajednice, kao i kreiranja značajnih projekata koji pridonose ekonomskom razvoju BiH.

HariTurcin

Hari Turčinhodžic – Švedska

Hari Turčinhodžić, izvršni direktor Utvecklingshuset, je porijeklom iz Banje Luke, ali se 1993. godine, kada je imao 18 godina, preselio u Geteborg u Švedskoj.

Nakon što je naučio govoriti švedski i završiti srednju škole, završio je univerzitetski studij o strategiji i upravljanju kadrovima.

Od svog dolaska u Švedskoj, sve vrijeme je bio u kontaktu s bosanskim udruženjima i dobrovoljno pridonosio promoviranju bosanske kulture i tradicije putem bosanskohercegovačkih radio stanica.

Prvih deset godina, Hari je radio za Sindikat metalaca zapadne Švedske i istovremeno sudjelovao u političkom životu grada.

Posljednjih osam godina on je izvršni direktor Utvecklingshuset, kompanije koja trenutno zapošljava 15 ljudi, te pruža outsourcing usluge, konsalting, rehabilitaciju i treninge u području ljudskih resursa prilagođenih i krojenih prema potrebama preduzeća u privatnom i javnom sektoru.

NickZigic

Nikola Žigić – SAD

Nick se preselio iz Sarajeva u LA u novembru 1991. godine. Diplomirao je na Građevinskom fakultetu i bivši je radnik građevinskog giganta Energoinvesta. Rad u SAD-u je bio prilično oskudan i sticanje edukacije u Americi je dugotrajan i skup izazov. Da bi izdržavao porodicu Nick se odlučio za promjenu karijere.

Danas, Žigić Real Estate pruža kompletne usluge posredništva u prometu nekretnina sa uredima u West Hollywood, Monrovia, Beču i Sarajevu. Svoje usluge uglavno pruža bosanskohercegovačkoj i austrijskoj dijaspori i njihovim potrebama za nekretninama u Kaliforniji, ali i njihovim matičnim zemljama.

Kao aktivni član kalifornijskog i američkog državnog udruženja REALTORS (NAR), i bivši predsjednik Los Angeles County Boards or Real Estate (www.LACBOR.org), s više od 55.000 agenata u okrugu, Nick je predsjednik NAR-a za vezu sa Austriju. U 2010. godini, preuzeo izazov International Real Property Foundation  (IRPF) i postao predsjednik Udruženja učesnika u prometu nekretninama BiH (www.UPNBiH.org), i zajedno sa ostalim članovima trenutno radi na nacrtu i lobiranju prvog zakona o certificiranju i praksi agenata nekretninama. Zaštita prava o posjedovanju stana, povjerenja potrošača, etika agenata za nekretnine, obrazovanje, te certificiranje su od najvećeg značaja za društvo. Za njegovu posvećenost ovom projektu, Nick je primio 2013. počasna nagradu od Volunteers for Economic Growth Alliance (VEGA).

Duboko u ljubavi s prirodnim ljepotama BiH, prije dolaska u Ameriku Nick je bio vlasnik turističkog preduzeća koje je pružalo izvanredne ture u cijeloj BiH agencijama širom zemlje. Nick smatra da turizam treba da bude u BiH najvažniji, te ekonomski održiva industrija. Njegov cilj u narednih nekoliko godina je da ponovo pokrene svoj turistički biznis i doprinose jedinstven doživljaj Bosne i Hercegovine kroz strateška partnerstva sa prvoklasnim pružateljima usluga širom zemlje, i jedinstvene i ekskluzivne programe koje samo on može zamisliti.

Njegovajući kulturnu baštinu svog rodnog grada, godine 1999. Nick je pokrenuo internet radio pod nazivom SarajevoLink, koji se emitira preko TuneIn ili www.sarajevolink.com, sa programom ex-Yu muzike između posljednja dva rata, i specifičan vokabularom dijalekta koji zove “Sarajčica”.